ЗИМОВЕ БЕТОНУВАННЯ ЗА ТЕХНОЛОГІЄЮ «HEATING OFF TECHNOLOGY»

  • Миколай Миколаєць Завідувач лабораторії, ДП «Державний науково- дослідний інститут будівельних конструкцій», м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-8823-3401
  • Леонід Шейніч Доктор техн. наук, професор, завідувач відділу ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» https://orcid.org/0000-0002-7684-9495
  • Андрій Сурмачевський Директор з якості ТОВ «АСТОР І КО», м. Київ, Україна,
  • Миколай Бугайчук Начальник Інноваційного центру ТОВ «АСТОР І КО», м. Київ, Україна
  • Катерина Пушкарьова Доктор техн. наук, професор, завідувач кафедри будівельних матеріалів КНУБА https://orcid.org/0000-0001-7640-8625
Ключові слова: бетон, технологія «HEATING OFF TECHNOLOGY», протиморозна добавка, міцність при стиску, тверднення на морозі, діджиталізація процесів набору міцності, тепловиділення та температури навколишнього середовища, технічний супровід.

Анотація

Цілорічне будівництво потребує застосування певних технологічних заходів щодо забезпечення тверднення бетонів при від’ємних температурах. З цією метою на будівельному майданчику, зазвичай, застосовують енергоємні методи прискорення тверднення бетону, наприклад, електропрогрів.

Водночас, для ефективного енергозбереження в технології зимового бетонування слід застосувати нові технологічні рішення, що забезпечують тверднення бетону в умовах низьких зимових температур без додаткових заходів.

Спеціалістами ТОВ «АСТОР І КО» була розроблена технологія «HEATING OFF TECHNOLOGY» (далі – технологія «НОТ»), яка складається з трьох основних складників, а саме:

  1. Продукт – спеціально розроблена готова бетонна суміш, яка здатна тверднути в умовах низьких зимових температур;
  2. Діджиталізація – інтелектуальний онлайн-моніторинг температури та кінетики набору міцності в конструкції системою «Maturix»;
  3. Технічний супровід – супровід спеціалістами, які розробляють технологічний регламент зі зведення залізобетонних конструкцій в зимовий період під умови замовника «TECH SERVICE SUPPORT».   

В результаті проведених досліджень з оптимізації складу бетону (а саме, застосування швидкотверднучих портландцементів, активних мінеральних добавок, гранулометричного складу та хімічних добавок нового покоління) був розроблений  проектний склад  бетонної суміші БСГ В30 Р4 F200 W6 HOT, здатної тверднути на морозі.

Проведеними дослідженнями згідно з ДСТУ Б В.2.7-96 [2] встановлено, що застосування спеціально розробленого складу бетонної суміші в симбіозі з новим поколінням протиморозних добавок в бетоні є ефективним засобом отримання бетону необхідної якості, що дозволяє  економити енергетичні ресурси.

Встановлено, що через 15-18 годин тверднення бетон основного складу, отриманий за технологією «НОТ», має найбільше значення тепловиділення, порівняно з бетоном контрольного складу. Це збільшення складає приблизно 14-15 %. Таке збільшення тепловиділення забезпечує його інтенсивне тверднення на морозі. В той же час, на ранній стадії тверднення протягом перших двох годин різниця в тепловиділенні основного і контрольного складів бетону не перевищує 7-8 %, що свідчить про можливість безпечного транспортування в умовах низьких зимових температур бетонної суміші до місця укладання без її замерзання при одночасному збереженні рухливості в часі.

Встановлено, що контрольний склад бетону за від’ємної температури тверднення набирає 26,4 % від міцності зразків, що тверднули в нормальних умовах. В той же час, досліджуваний основний склад бетону, отриманий за технологією «НОТ», набирає 33,5 % від міцності зразків, що забезпечує умови для подальшого тверднення бетону після його розморожування.

Бетон, отриманий за технологією «НОТ», не спричиняє корозії арматури і забезпечує її пасивний стан.

Отримані дані випробування в лабораторних умовах бетону, отриманого за технологією «НОТ», підтверджуються результатами, отриманими в промислових умовах. Так, за відсутності електрообігріву або іншого догляду за бетоном в конструкції в зимових умовах для існуючих умов оточуючого середовища, через 7 діб був досягнений показник міцності в 70,0 %, що дозволило починати демонтаж опалубки та зберігати існуючі темпи будівництва.

Діджиталізація процесів набору міцності, тепловиділення та температури навколишнього середовища  за допомогою системи «Maturix» дає змогу в режимі онлайн зі смартфону або комп’ютера отримувати показники температури та міцності в конструкції. За допомогою градуювальних кривих, побудованих  з використанням адіабатичної камери, проводиться автоматичний математичний розрахунок залежності температури від кінетики набору міцності, що дає змогу приймати рішення про розпалубку конструкцій не в днях, а в годинах.

Завантаження

Данные скачивания пока не доступны.

Посилання

1. Руководство по зимнему бетонированию с применением метода термоса. Москва: Стройиздат, 1975. 192 с.
2. ДСТУ Б В.2.7-69-98 (ГОСТ 30459-96). Добавки для бетонів. Методи визначення ефективності. Київ: Державний комітет будівництва, архітектури та житлової політики України, 1998.
3. ДСТУ Б В.2.7-225:2009. Будівельні матеріали. Бетони. Метод визначення тепловиділення при твердненні. Київ: Мінрегіонбуд України, 2010.
4. ДСТУ Б В.2.6-181:2011. Захист бетонних і залізобетонних конструкцій від корозії. Методи випробувань. Київ: Мінрегіон України, 2012.

Переглядів анотації: 82
Завантажень PDF: 44
Опубліковано
2023-12-13