ЗАСТОСУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ДОКУМЕНТІВ З ВИЗНАЧЕННЯ ПРИЙНЯТНОСТІ ЗА ВИЗНАЧЕНИМИ КАТЕГОРІЯМИ БУДІВЕЛЬНОЇ ПРОДУКЦІЇ

  • Олеся Белоконь Завідувач відділу, ДП «Державний науково- дослідний інститут будівельних конструкцій», м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-4722-9350
  • Генадій Фаренюк Доктор техн. наук, професор, директор ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій», м. Київ https://orcid.org/0000-0002-5703-3976
  • Наталія Гах Канд. техн. наук, учений секретар ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій», м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0003-1972-4853
Ключові слова: регламентні технічні специфікації; європейські документи з визначення прийнятності; європейські настанови з технічного ухвалення; висновок про технічну прийнятність; декларація показників експлуатаційних характеристик; категорія будівельної продукції.

Анотація

Стаття є продовженням попередніх наукових робіт, що здійснюються в Державному підприємстві «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» (далі – ДП НДІБК) упродовж останніх років в напрямі інтегрування національної нормативної бази в міжнародний нормативно-правовий простір технічного регулювання в будівництві.

Показано, що одним із важливих механізмів введення в обіг або надання інноваційної будівельної продукції на ринку є застосування європейських документів з визначення прийнятності за визначеними категоріями будівельної продукції з метою подальшого отримання висновку про технічну прийнятність та складання виробником декларації показників експлуатаційних характеристик інноваційної будівельної продукції.

Визначено, що у випадку якщо інноваційна будівельна продукція не охоплена або не повністю охоплена національним стандартом для цілей застосування Закону України
«Про надання будівельної продукції на ринку», що є ідентичним відповідному гармонізованому європейському стандарту, може бути застосовано європейський документ з визначення прийнятності, що є складовою частиною регламентних технічних специфікацій.

Встановлено затверджений перелік європейських документів з визначення прийнятності, що внесено до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва та оприлюднено на її порталі.

Наведено результати аналітичних досліджень щодо пошуку та подальшого практичного застосування виробниками інноваційної будівельної продукції існуючих європейських документів з визначення прийнятності за визначеними категоріями будівельної продукції та додатково встановлено загальну кількість європейських документів з визначення прийнятності за визначеними категоріями будівельної продукції, тексти яких оприлюднені та на етапі очікування до оприлюднення на офіційному веб-сайті Європейської організації з технічної оцінки.

Показано можливість додатково здійснювати виробниками інноваційної будівельної продукції пошук та подальше практичне застосування існуючих європейських документів з визначення прийнятності за визначеними категоріями будівельної продукції через існуючу електронну пошукову систему, оприлюднену на офіційному веб-сайті Європейської організації з технічної оцінки.

Встановлено, що забезпечення можливості здійснення виробниками інноваційної будівельної продукції пошуку та подальшого практичного застосування існуючих європейських документів з визначення прийнятності за визначеними категоріями будівельної продукції сприятиме подальшому отриманню висновку про технічну прийнятність та складанню виробником декларації показників експлуатаційних характеристик інноваційної будівельної продукції, введення її в обіг або надання на ринку.

Завантаження

Данные скачивания пока не доступны.

Посилання

1. Про надання будівельної продукції на ринку: Закон України від 09.06.2022. № 14. Відомості Верховної Ради України. 2021. Ст. 119.
2. Перелік європейських документів з визначення прийнятності. Затверджено Наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 30 травня 2022 р. № 87
3. Портал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Реєстр будівельної діяльності. URL: https://e-construction.gov.ua/reestri
4. Європейська організація з технічної оцінки. European Assessment Documents (EADs). URL: https://www.eota.eu/eads
5. Європейська організація з технічної оцінки. European Technical Approval Guidelines (ETAGs). URL: https://www.eota.eu/etags-archive
6. Директива Ради Європи 89/106/ЄЕС від 21 грудня 1988 р. про зближення законів, підзаконних актів та адміністративних положень держав-членів стосовно будівельних виробів.
7. Регламент (ЄС) № 305/2011 Європейського Парламенту та Ради від 9 березня
2011 року, що встановлює гармонізовані умови для розміщення на ринку будівельних виробів та скасовує Директиву Ради 89/106/ЄЕС.
8. Про затвердження переліку категорій будівельної продукції. Постанова Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2021 р. № 426.

Переглядів анотації: 48
Завантажень PDF: 37
Опубліковано
2023-12-12