ОСОБЛИВОСТІ ОБСТЕЖЕННЯ ТА ОЦІНКИ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ СПОРУД ЕЛЕВАТОРНИХ КОМПЛЕКСІВ

  • Олександр Лісений Завідувач відділу, ДП «Державний науково- дослідний інститут будівельних конструкцій», м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0003-0792-8082
Ключові слова: споруди елеваторних комплексів, силос з гофрованою стінкою, інструментальне обстеження, зберігання зерна, норійна башта, транспортерна галерея.

Анотація

Україна відіграє значну роль у світі з виробництва продовольства. В країні існує більше тисячі підприємств для зберігання і переробки зерна. Їх загальна потужність до 2022 р. складала близько 55 млн. тон, з яких 13 млн. тон втрачено внаслідок воєнних дій і окупації частини території країни. В Україні існує дефіцит зерносховищ, щороку будуються нові і розширюються існуючі підприємства за рахунок зведення зерносховищ переважно з металевих конструкцій.

Сталеві силоси для зберігання зерна в Україні почали масово будувати в кінці
1990-х років і на сьогодні велика їх кількість вже близька до вичерпання свого ресурсу, що пов’язано з необхідністю їх обстеження та оцінки придатності до експлуатації. Крім того, необхідно обстежувати інші споруди, що входять до складу елеваторних комплексів: силоси залізобетонні, будівлі для підлогового зберігання, розвантажувальні станції, норійні башти, транспортерні галереї тощо.

Співробітники ДП НДІБК постійно залучаються до робіт з оцінки технічного стану споруд елеваторних комплексів. Внаслідок масштабного пошкодження великої кількості елеваторних споруд воєнними засобами дистанційного ураження, що відбулося влітку 2023 року,  на перший план виходять задачі оцінки обсягів пошкоджень споруд та їх придатності до відновлення, а також розробка методів підсилення конструкцій для забезпечення функціонування споруд.

У статті розглядаються особливості споруд елеваторних комплексів (далі – споруди ЕК), що обумовлюють вибір методів інструментального обстеження. Результати інструментального обстеження використовуються при розрахункових перевірках споруд, таких як: перевірка несучої здатності з врахуванням дефектів і пошкоджень; перевірка з врахуванням заміни обладнання, зміни конструктивної системи, зміни призначення споруди, збільшення навантажень при експлуатації; перевірка з врахуванням зміни нормативних значень навантажень при реконструкції, розрахункове обґрунтування методів підсилення та відновлення існуючих конструкцій.

У ДП НДІБК розроблена методика розрахунків сталевих силосів з гофрованою стінкою, що ґрунтується на положеннях ДСТУ-Н Б EN 1993-4-1. Методика застосована для розрахунків при удосконаленні конструктивних рішень металевих силосів діаметром 22 м виробництва ТОВ ТК «Югелеватор» (м. Миколаїв).

Методи інструментального обстеження та розрахункових перевірок були застосовані  при виконанні комплексного обстеження конструкцій та фундаментів існуючих споруд портового елеваторного комплексу ТОВ «Укрелеваторпром» у м. Одеса. Виконані перевірні розрахунки несучої здатності конструкцій елеваторних споруд з врахуванням сейсмічного впливу 8 балів, розроблені конструктивні рішення щодо підсилення окремих конструкцій з врахуванням збільшення навантажень при реконструкції лінії відвантаження на морський транспорт.

Результати інструментальних обстежень, розрахунків та конструкторських розробок ДП НДІБК знайшли відображення при розробці ДБН В.2.6-221:2021 «Конструкції силосів сталевих з гофрованою стінкою для зерна. Основні положення»

Завантаження

Данные скачивания пока не доступны.

Посилання

1. Elevatorist.com. Головний елеваторний сайт в країні. У квітні на експорт пішло вже 848 тис. тонн зернових. URL: https://elevatorist.com/novosti/16385-u-kvitni-na-eksport-pishlo-vje-848-tis-tonn-zernovih
2. ДСТУ-Н Б В.1.2-18:2016. Настанова щодо обстеження будівель і споруд для визначення та оцінки їх технічного стану. Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2017. 47 с.
3. ДСТУ Б В.2.6-210:2016. Оцінка технічного стану сталевих будівельних конструкцій що експлуатуються. Київ: Мінрегіон України, 2017. 57 с.
4. Про затвердження Методики проведення обстеження та оформлення його результатів: наказ Міністерства розвитку громад та територій України від
06 серпня 2022 року № 144.
5. Лісений О., Любченко I., Слюсаренко Ю. Металеві циліндричні силоси для зерна. Наука та будівництво. 2019. № 22(4). С. 27-32. URL: https://doi.org/10.33644/01005
6. ДСТУ-Н Б EN 1993-4-1:2012 (EN 1993-4-1:2007, IDT) Єврокод 3. Проектування сталевих конструкцій. Частина 4-1. Силоси. Київ: Мінрегіон України. 178 с.
7. Дворник А.М., Любченко І.Г., Титаренко В.А., Шидловська О.В. Основи та фундаменти циліндричних силосів для зерна. Наука та будівництво. 2019. № 19(3). С.12-18.
8. Бабік К.М., Головко Р.О., Дубовик С.О., Зеленко Є.В., Лісений О.М., Марʼєнков М.Г. Інструментальні дослідження несучої здатності металевих та залізобетонних конструкцій споруд елеваторного комплексу з врахуванням сейсмічного впливу. Будівництво в сейсмічних районах України: тези доп. XII Всеукр. наук. техн. конф. Одеса: ОДАБА, 2021. С. 8-9.
9. ДБН В.2.6-221:2021. Конструкції силосів сталевих з гофрованою стінкою для зерна. Основні положення. Київ: Міністерство розвитку громад та територій України, 2022. 11 с.

Переглядів анотації: 67
Завантажень PDF: 54
Опубліковано
2023-12-12