ЗАХИСТ ВЕЛИКОПАНЕЛЬНИХ БУДІВЕЛЬ ВІД ПРОГРЕСУЮЧОГО ОБВАЛЕННЯ

  • Jan Sieczkowski Instytut Techniki Budowlanej (ITB) Warsaw, Poland https://orcid.org/0000-0002-3191-8602
  • Jarosław Szulc Instytut Techniki Budowlanej (ITB) Warsaw, Poland
Ключові слова: великопанельні будівлі, просторова жорсткість, монолітні шви, надійність, навантаження при аварії, прогресуюче обвалення

Анотація

У зв'язку з широким використанням великопанельних будівель ефективний захист будівель від руйнівного впливу екстремальних навантажень стає важливим питанням. Тому в статті розглядається історія розробки стандартів, які регулюватимуть принципи проєктування будівель з великих елементів.

У статті розглядаються такі характерні властивості, як просторова жорсткість за допомогою використання системи жорстких поперечних і поздовжніх стінок. Автор підкреслює, що характерною особливістю проєктування великопанельних будівель є наявність монолітних швів між збірними елементами в плитах стелі і стін. У статті вказані компоненти, які відіграють важливу роль для забезпечення достатньої надійності великопанельних будівель при їхньому проєктуванні.

У статті розглядаються методи обліку навантажень при виникненні аварії під час проєктування великопанельних будівель і сфера застосування цих методів. У статті конкретизовані та проаналізовані настанови щодо захисту великопанельних будівель від прогресуючого обвалення.

Через локальне руйнування несучої стіни в зоні, прилеглій до зовнішнього краю, що є надзвичайно небезпечно через можливість прогресуючого обвалення, автор наполягає на тому, що  локальному руйнуванню необхідно приділяти особливу увагу при проєктуванні будівлі. У статті містяться основні проєктні рекомендації щодо захисту великопанельних будівель від впливу екстремальних навантажень.

У висновках автор висловлює думку, що методологія захисту великопанельних будівель від наслідків прогресуючого обвалення може використовуватися для оцінки технічного стану об'єкта, пошкодженого в результаті бойових дій.

У випадку пошкодження великопанельних будівель внаслідок війни в Україні, в  залежності від масштабу руйнувань, у статті рекомендується розробити послідовні принципи оцінки надійності об'єктів з частковим використанням методів, описаних у статті, а також розробити каталог рішень щодо посилення великопанельної системи будівлі у випадку можливості проведення реконструкції.

Завантаження

Данные скачивания пока не доступны.

Посилання

[1] Lewicki B.: Budynki z elementów wielkowymiarowych. Arkady, Warszawa 1961
[2] Lewicki B. i współautorzy: Budynki wznoszone metodami uprzemysłowionymi. Arkady, Warszawa 1979
[3] BN-74/8812-01 Konstrukcje budynków wielkopłytowych. Projektowanie i obliczenia statyczno-wytrzymałościowe
[4] Recommendations Internationales pour les Structures en Panneaux – CEB/FIP/UEAtc- Roma Ital. Del Cemento, Roma 1969
[5] PN-B-03264:1999. Konstrukcje betonowe, żelbetowe i sprężone. Obliczenia statyczne i projektowanie
[6] PN-EN 1992-1-1:2008.
[7] Wierzbicki S.M., Sieczkowski J.: Konstrukcje budynków wielkopłytowych z punktu widzenia zabezpieczenia przed awarią oraz możliwości ich modernizacji. XXVI Konferencja Naukowo-Techniczna Awarie Budowlane 2013, Szczecin-Międzyzdroje, Materiały konferencyjne (pp. 103-122)
[8] Starosolski W.: Konstrukcje żelbetowe według Eurokodu 2 i norm związanych. Część 6. Wydawnictwo PWN, Warszawa 2019

Переглядів анотації: 59
Завантажень PDF: 48
Опубліковано
2023-12-12